Символи

Спас Панчев, втори в листата на КБ за Благоевград и председател на ПП Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, в интервю за Радио „Фокус”

 

Спас Панчев:

Никакво съмнение нямам, че Коалиция за България ще бъде първа политическа сила

 

Водещ: Тази вечер председателят на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” Спас Панчев, който е втори в листата на Коалиция за България в Първи многомандатен избирателен район в Благоевград, ще присъства на заключителна среща с жителите на община Петрич. За оценките, изводите и очакванията в края на предизборната кампания ще говорим в следващите минути с господин Панчев, добро утро.

 

 

Спас Панчев: Добро утро на вас и на вашите радиослушатели. Водещ: Как определяте отминалата вече кампания, господин Панчев? Беше ли тя достатъчно конструктивна?

 

 

Спас Панчев: Преди да ви отговоря, ми позволете да поздравя всички с Деня на победата, Деня на Европа и санданчани с празника на град Сандански. Близо 25 дни ние обикаляме из страната и се срещаме с българските граждани в опита и желанието ни да ги запознаем с нашата програма и да видим техните проблеми. Хората категорично желаят промяна, защото живеят много бедно, безработица, никакви шансове за изход от това положение. И категорично казват: промяната трябва да я има, да дойде по-скоро и ние българите да заживеем като европейци, като една нормална нация, която в годините се е доказала като трудолюбива нация, която може да излиза от кризи и от времето такова, в каквото ние живеем.

 

Водещ: Голяма част от тази кампания премина под знака на компроматната война. Избирателите поставяха Ви ли въпроси, свързани с подслушванията? Интересуват ли се те от тези теми, на дневен ред ли са за тях?

 

Спас Панчев: Някои много подценяват българския народ. Българите са интелигентна нация. Те се интересуват от всичко и макар да не го коментират и да не говорят постоянно, това е част от ежедневието им. Аз не мога да не споделя с вас тревогите, които имам, обикаляйки Благоевградски регион. Недопустимо е 21-ви век европейска държава преди избори горските служители да бъдат натоварени от техните началници да ходят на срещите, да следят кой ходи там, да записват и да плашат хората, че ако ходят на нашите срещи, няма да им дадат дърва. Недопустимо е шефовете на полицията да привикват в полицията бизнеса, бизнесмените да ги заплашват, че бъдещето им зависи от това дали ще подкрепят ГЕРБ или не, иначе ще имат сериозни проблеми. Недопустимо е полицията, вместо да се бори с престъпността, шефът на гоцеделчевското МВР да ангажира криминалния контингент, за да съдейства на ГЕРБ в гласуването в неделя в желанието ГЕРБ на всяка цена да спечели, да ангажира криминалния контингент да им помага в изборите. Това са недопустими неща. Хората ги виждат, хората ги знаят. За съжаление това управление на ГЕРБ накара хората да се страхуват. Те се страхуват за имуществото си, за живота си, за децата си. И нищо от онова, което се говореше, че е огромен успех на ГЕРБ – че са успели да се преборят с организираната престъпност, не отговаря на тежненията, проблемите на нашия народ. Битовата престъпност достигна такива размери, че аз съм изненадан как е възможно да се хвалиш като служител в МВР, че си свършил нещо кой знае какво, а си оставил съдбата на хората в ръцете на престъпниците, без да се грижиш за тях.

 

Водещ: В Благоевградски регион земеделието е традиционен поминък. За какво най-често ви питаха хората, какви проблеми поставяха? Казахте, че сте срещнали с много хора и в района на Петрич и Сандански, където зеленчукопроизводството е основен поминък.

 

Спас Панчев: С удоволствие ще ви отговоря на това, но нека да засегна една тема, която през всичките тези дни на кампанията въобще ние не дискутирахме – темата с общините. Аз искам да поздравя кметовете в региона, кметовете в България, че успяват да се справят в една ситуация, в която правителството на ГЕРБ беше ги оставило сами да изпълняват държавни ангажименти, да изпълняват задачи, които са проблеми на изпълнителната власт. Не можеш само да преведеш заплати в общините и да искаш те да свършат много работа, като не им даваш никакви възможности за поддръжка, за ремонти. Не можеш да кажеш, че ангажимент на държавата са детските градини, яслите, а да оставиш общините да осигуряват храна и нужното, за да могат тези заведения да работят. Не може да искаме от общините да усвояват европейски пари, като не им помагаме с частта финансиране, което е техен ангажимент, и не им помагаме бързо да идват парите, които те имат да получават, а не да взимат кредити от банките и след това месеци наред да ги плащат, докато държавата се сети да им върне парите. Не може държавата да има такива огромни задължения и да остави общините и бизнеса сами да се справят с проблемите. А що се отнася до земеделието, Благоевградски регион е един прекрасен регион, който може да осигури работа на всички, ако парите, които от Европа идват, бъдат нормално разпределени в сектора зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство, лозарство, тютюнопроизводство, ако бъдат осигурени пари за дребен и среден бизнес в преработвателната индустрия. Тук има такива прекрасни условия за туризъм, балнеология, развити в много добра степен. Ако ние помогнем на тези хора, този регион ще бъде един рай в България. Затова хората, където и да се срещахме, говореха за това: помогнете ни, нека да дойдат пари тук, нека да направим тържища, нека да направим напоителни системи; помогнете да комасираме земята, защото много земя пустее в този регион. Това са нещата, които могат лесно да станат; това са нещата, които ние от Коалиция за България се ангажираме в нашата програма да реализираме в следващите месеци след изборите и това е причината хората на всички срещи да казват: да, ние сме готови и ще подкрепим вашите кандидати с номер 5 в интегралната бюлетина, защото вие предлагате най-социалната програма, предлагате най-добри възможности за излизане от икономическата криза, защото вие показвате и искате грижата за хората да е водеща в тази държава, а не желанието на този или онзи да се обогатява за сметка на хората, за сметка на държавата.

 

 

Водещ: Според социологическите проучвания Коалиция за България ще бъде втората политическа сила в следващия парламент. Това обезкуражава ли ви, притеснява ли ви?

 

Спас Панчев: Никакво съмнение нямам, че Коалиция за България ще бъде политическа сила номер едно в България, категорично. Всичко друго са платени писания и изявления на социолозите. Още три дни и българите ще видят, че този балон, който години наред ние надуваме, ще покаже, че няма нищо, което да заслужи внимание и хората наистина ще накажат управляващите досега за това им тяхно отношение и за това, че доведоха страната до такава невиждана финансова, икономическа, социална и всякаква криза. Хората са готови за ново начало, хората се радват, че има идея да има едно работещо правителство с премиер Пламен Орешарски и те ще го докажат на 12-ти. И аз съм убеден, че това ще се случи. А ви благодаря, че ми напомнихте – довечера в 18.30 часа на площада в Петрич ние ще се срещнем с петричани, ще поговорим, ще се повеселим. А утре вечер в Гоце Делчев. И с това приключваме нашата предизборна борба в тази част на Благоевградски регион – Струмското дефиле и Гоце Делчев.

 

Водещ: Защо хората трябва да гласуват за вас?

 

Спас Панчев: Хората трябва да гласуват и аз ги призовавам да го направят с номер 5 в интегралната бюлетина, защото ние гарантираме за децата най-добри възможности за добро детство и майките за отглеждане на децата; много и отлични възможности за разкриване на работни места и възможност за възрастните хора, нашите родители да получават едни прилични пенсии и да имат едни достойни старини. Затова аз считам, че на 12-ти хората ни вярват, от срещите го забелязах. Те ще излязат и ще гласуват с номер 5 за Коалиция за България, за бъдещето на България, за хората на България. Росица АНГЕЛОВА

НОВИНИ

ЕЛА С НАС

ABOUT US

СТРУКТУРА

ГАЛЕРИЯ

ИЗБОРИ

НАЧАЛО